Friday, December 14, 2012

Things I Don’t Understand


#Why contractor and client need to entertain each other for the project? Can they just get the best deal, then the contractor focusing on make the job done on time and the client pay them as promises? Escape the entertaining part. It’s wasting time and money.

#Why when we were small, we have been taught to be a good person. Do not lie, do not hurt others. Don’t be selfish, don’t do bad things. But when I grew up, people who did all this “don’t” are the one who success.

#Why when we fall on someone, we suddenly change to someone we do not know? We can’t be the real us in front of them. Suddenly the talkative can be speechless, the naughty one can be so polite. And why is it so hard to confess our feeling?

#Why professional people have to show their fierce face, no smile, no jokes, and no laugh during work? It’s so stress. Can we just do works in a comfortable way and as long as we can finish them as expected? But still remain our smile, laugh and happy mode. I believe less stress can lead to a better result. And better result is a professional =)

#Why some people choose to hide the truth rather than telling them? This makes things complicated. Can we just be honest and just straight forward? Make it simple. Less headache you will get.


Saturday, November 17, 2012

We Need Others


The surgeon cannot operate themselves.

The barber cannot cut their own hair.

The counselor needs someone to talk to.

The actor cannot act alone.

It takes two for tango.

A died man cannot bury themselves.

Even a hero need to be save ~ Smallville

*What I am trying to say here is no one can live in this world alone. Each has pair or their group. We belong somewhere.

So do give and do take. Everybody is special and we complete the world. 




Friday, October 12, 2012

Punyalah Minat Kat KRU


Punyalah minat kat KRU – dalam bilik tidur penuh poster KRU. Ada poster tu siap ada signature tulen KRU tau. Kalau ada sedara atau kawan datang rumah, ajak diorang lepak bilik. Nak show off la katakan.

Punyalah minat kat KRU – Sanggup ikat perut nak jimat duit belanja untuk beli kaset KRU, majalah yang ada pasal KRU.

Punyalah minat kat KRU – Ada koleksi gambar2 KRU dari magazine & newspaper, siap ada file lagi. 4 file semuanya.

Punyalah minat kat KRU – Masa first time dapat bertentang mata ngan KRU (form 5), siap dapat bersalam lagi, punyalah happy. Baliknya, demam tak boleh bangun 3 hari.

Punyalah minat kat KRU – Masa time sekolah, nak gi show KRU, sanggup escape gotong royong. Cakap kat pengawas ada tuisyen. *sorry kakak2 pengawas*

Punyalah minat kat KRU – Ada sekali tu show KRU clash ngan bestfriend kiter punya dance show. Kiter cakap kat bestfren kiter, kiter tak dapat tgk show dia pasal kiter nak study nak SPM time tu. Tapi kantoi sebab kakak dia pun ada datang show KRU and nampak kiter naik stage bergambar ngan KRU. Terima kasih bestfrenku, Sera sebab tak marah. And sorry ye…hehehe

Punyalah minat kat KRU – Ketiga2 sekolah saya ada program permintaan lagu setiap kali waktu rehat. (sekolah rendah, menengah rendah and menengah atas). Kuota lagu setiap kali rehat adalah 3 – 4 lagu. Tapi salah satu mesti lagu KRU sebab kiter pagi2 akan hantar kaset kiter kat DJ. Kena bayar tau nak request lagu.

Punyalah minat kat KRU – kiter penah fikir nak jadi bibik kat rumah KRU. Time tu KRU masih bujang lagi lah. Konon senang nak skodeng anak bujang Uncle Halim and Aunty Zarina….hehehe

Punyalah minat kat KRU – kiter siap mimpi pasal KRU. Banyak kali. Penah kiter mimpi KRU jadi cikgu lukisan sebab masa tu kiter dapat tau Yusry suka melukis. Pastu mimpi KRU datang rumah lah dan banyak lagi mimpi KRU yang indah2.

Punyalah minat kat KRU – Form 4. Kiter penah mimpi kawin ngan satu budak yang kiter tak kenal. Dalam mimpi tu kita nangis tak nak kawin ngan dia. Sebab kiter nak kawin ngan Yusry…hahaha. Boleh pulak sampai termimpi.

Punyalah minat kat KRU – kiter sering membawa fenomena KRU ni ke mana saja berada. Sampaikan kawan2 kat sekolah, matrik & university kenal mendalam dengan KRU dan ada yang ikut kiter datang ke event KRU. Baru2 ni kiter telah berjaya menanamkan perasaan minat seorang budak berusia 7 tahun. Sekarang dia cakap, “saya pun dah ada artis kesukaan, KRU”…hehehe

Punyalah minat kat KRU – First photo dengan Yusry, kiter cuci banyak2. 1) simpan dalam wallet kiter 2) letak kat ruang tamu rumah, bagi orang nampak 3) tampal kat bilik di hostel…dan banyak lagi. Kalau boleh nak bagitau satu dunia kiter ambik gambar ngan Yusry.

Punyalah minat kat KRU – Semua teks book kiter dibalut dengan plastic tapi kiter selitkan gambar2 KRU di depan. Jadi kalau tercicir buku, tak payah tengok nama siapa, kawan2 pun tahu itu buku kiter. Satu hari lecturer fizik terjumpa buku kiter and angkat dalam kelas. Dia tanya, “buku sape ni?” Satu kelas jawab, “Azura”.

Punyalah minat kat KRU – Kiter suka pakai pencil box tin. Time sekolah rendah digunakan untuk ketuk kepala budak yang kacau kiter / yang kiter nak kacau…hehehe. Dah minat ngan KRU, kiter tampal gambar diorang dalam tu. Sumber inspirasi.

Punyalah minat kat KRU – kiter sanggup apply study kat KL / Selangor. Janji senang nak jumpa KRU. Kiter keje pun kat KL area.

Punyalah minat kat KRU – Zaman kad raya masih digunakan, kiter every year hantar kad raya kat KRU. Penah sekali KRU balas, kad tu jadi khazanah berharga dalam hidup kiter.

Punyalah minat kat KRU – Kiter selalu bagi hadiah. Jujur lah ye. Bagi kat Yusry…hehehe. Tiap kali birthday dia. Masa duk hostel, kiter paksa kawan temankan beli hadiah. Pastu resit kiter simpan. Konon kalau Yusry kawin orang lain, kiter nak claim balik. Tapi dah besar ni, tak de lah buat benda camtu. Kiter ikhlas.

Punyalah minat kat KRU – masa matrik kiter jadi instructor aerobic. Lagu2 yang digunakan semua lagu2 KRU. Pastu budak2 kata, ada lagu lain tak. Ok, kiter tukar. Tapi lagu2nya adalah lagu2 ELITE, X-Factor, Tyco…hehehe. Itu je kaset yang kiter ada masa tu. And kiter tak nak guna kaset orang lain. Sebab bukan KRURecord punya label…hehehe.

Punyalah minat kat KRU – tahun 2002, kat depan ofis KRU di setiawangsa masa open house raya kiter telah berlari2 dengan high heel dan meredah orang ramai yang berpusu2 nak jumpa KRU. Time tu KRU baru keluar kereta. Akhirnya, kiter berjaya ke depan. Terus nak ambik gambar Yusry. Tiba2, break tak makan. Jatuh terbaring depan Yusry *malu giler* Tapi dengan penuh gentleman nya Yusry tolong angkatkan kiter…hehehe. Pastu akibat kecederaan yang teruk di elbow kiter, terpaksa la pegi ke nearest pharmacy. Rupanya bukan setakat skin, isi pun terkoyak sikit. Hadui…rasa nak pitam. So, rehat kejap di masjid besar kat tepi jalan tu. Pastu dah petang sikit datang balik dalam keadaan tangan berbalut. Mission nak bergambar dgn KRU tak tercapai lagi kan. Tapi yang best nya, sebab Yusry ingat kiter yang jatuh depan dia tu. Masa tengah berebut2 nak ambik gambar ngan Yusry, dia pegi kat kiter dulu dan setelkan urusan fotoshoot kami…hehehe. Pas kejadian tu, adalah few months suffer. Sakit back bone tak leh gerak sangat. Tapi dah OK sekarang. Cuma scar kat elbow tu tetap dibiarkan. Scar terindah =)

Punyalah minat kat KRU – masa launching Cicakman di Times Square. Sebab tak sabar nak jumpa KRU, kiter park and terus pegi ke event tu. Masa nak balik, panic kete hilang. Sejam jugak lah cari. Pastu, kiter mengambil iktibar kejadian tersebut dgn mengambil gambar no parking dan menghafal pintu masuk yang digunakan kalau masuk shopping complex.

Punyalah minat kat KRU – walaupun mempunyai kesemua koleksi lagu2 KRU, kiter tetap akan kuatkan radio / berhenti untuk dengar sampai habis lagu KRU kat mana2 kiter terdengar lagu tu. Tak pernah bosan.

Punyalah minat kat KRU – tak boleh sape2 pun cakap negative sikit je pun pasal KRU. Kiter tak suke. Kiter marah orang tu.

Punyalah minat kat KRU – Kiter selalu berangan nak kawin ngan Yusry. Tapi dah besar dah ni takde lah macam tu lagi. Lagi pun Yusry dah kawin, kan.




Saturday, September 15, 2012

Kenapa Tuhan Jadikan Hati Kita Satu


Penah tak dengar ayat jiwang ni?

“Tuhan jadikan 2 mata, 2 telinga, 2 tangan, 2 kaki. Tapi jadikan 1 hati supaya kita mencari pasangannya.”

This phrase has caught my attention recently. Hehehe…of coz la idea yang a bit notty tapi bernas. Here are some of the ending yang dirasakan sesuai jugak.

Tuhan jadikan 2 mata, 2 telinga, 2 tangan, 2 kaki. Tapi jadikan 1 hati sebab kalau ada 2 hati dah banyak sangat feeling kita rasa. Satu hati pun susah nak handle.

Tuhan jadikan 2 mata, 2 telinga, 2 tangan, 2 kaki. Tapi jadikan 1 hati sebab kan dah ada satu otak untuk berfikir secara rasional. Balance dah tu.

Tuhan jadikan 2 mata, 2 telinga, 2 tangan, 2 kaki. Tapi jadikan 1 hati bukan untuk kita pertikaikan. Mulut pun satu je. Hidung pun satu je. Jantung pun satu. Tak pulak kita kisah.

Hehehe…itu je dari otak ku yg well known notty-notty ni. 



Friday, September 7, 2012

Lets Help Rohingya









I’m speechless. All I want to say is please help them in whatever way we can.

For those who interested to give contributions, you may contact Islamic Relief Malaysia or bank in directly to the below accounts.




And please pray for them.

Monday, August 6, 2012

Stress!!!


It is scaring me when reading newspapers and watching news on TV nowadays. All is about murder, bully, abuse…

I wonder how come even such a nice person can do that to their love one. Some of them are highly educated too. I am pondering it over deeply.

And I think this is all related to our stress life. We do have stress in office (over workload, office politics, bad traffic every day, etc), home (family, expenses) and other things such as love, high expectation may it from ourselves or the peoples around and many many more.

Stress is our body's way of responding to any kind of demand.Our body react by releasing chemicals into blood when we feel stressed. There's good stress and bad stress. But we will discuss on a bad stress today.

Stress can affect both your body and your mind. When we are stressed, our breathing becomes more rapid, digestive system slows down, heart rate (pulse) rises, immune system goes down, muscles become tense, we do not sleep (heightened state of alertness). People under large amounts of stress can become tired, sick, and unable to concentrate or think clearly. Sometimes, they even suffer mental breakdowns.

Please do not look down on stress. It affects our life direct and indirectly. Most of the time, we did not notice this. And we are too ego to admit that we are in a big stress for we want to look perfect in front of everyone.

Owh, okok…I don’t want to add up your stress by mumbling too much about stress. What important is how to handle our stress. Identify the sources of stress in your life. Then, look at how you currently cope with the stress. There are few ways of handling stress:

Avoid the unnecessary stress.

If you can’t avoid a stressful situation, try to alter it.

If you can’t change the situation, change yourself. You can adapt to the stressful situation.

But some stresses are unavoidable and can’t be prevent. In such cases, the best way to cope with the stress is to accept things as they are.

Make time for fun and relaxation.

Adopt a healthy lifestyle.

Get someone to talk to.

If you do not have anyone, please don’t be shy meeting a counsellor or psychiatry. Meeting them doesn’t mean that you are insane. In fact, it can prevent you from being insane.

But if you really cannot talk to anyone, talk to God. He is always there for you.

Most importantly, handle your stress. Live in peace. So that you can rest in peace one day…hahaha


-love and hugs from the ‘gila-gila blogger who love peace-